curs 2016/17

Velpister (Hans Peter Jensen)

Cola para genocidio

L’artista polifacètic Velpister va presentar a la UdL el seu darrer treball: Cola para genocidio (musicoplastidrama), una suite de piano interpretada en directe per l’artista al temps que recita poemes del seu darrer llibre acompanyant-los amb projecció d’imatges (cuadres i dibuixos de l’autor). Més informació: http://velpister.blogspot.com

Jo, Claudi

En el marc de la cloenda d'un curs de formació coordinat per la Dra. Teresa Quintillà (Catedràtica de Llatí de l'IES Guindàvols de Lleida) per a professorat de Clàssiques de Secundària i impartit pel Dr. Matías López López (Catedràtic de Filologia Llatina de FILCEF de la Facultat de Lletres, UdL) sobre el tema Jo, Claudi (relacions entre novel·la històrica i adaptacions cinematogràfiques televisives de l'obra de Robert Graves), activitat que ha tingut lloc a l'aula 1·16 de l' Edifici de Rectorat de la UdL des de novembre del 2016 fins a l'abril del 2017, el Sr. William Graves, Director de la Fundació Robert Graves a Deià (Mallorca) i fill de l'escriptor, va impartir una conferència -i va participar en una taula rodona- sobre el procés de creació de les novel·les de Robert Graves i sobre les circumstàncies històriques i personals que interfereixen en un procés creatiu d'aquesta mena (novel·les històriques inspirades en la historiografia antiga i que són adaptades al cinema o a la televisió).

Doctor Honoris Causa Humberto López Morales

Humberto López Morales, nascut a l'Havana el 1936, està considerat el màxim especialista del món hispànic en l'espanyol d'Amèrica. La seua vinculació amb la Universitat de Lleida es remunta al curs 1995-1996, quan va ser professor visitant impartint les assignatures de Sintaxi i Sociolingüística de la titulació de Filologia Hispànica.

Entre la seua producció científica, que supera els 200 títols i la quarantena de llibres, hi trobem obres dedicades a la lingüística aplicada, la didàctica de la llengua, la lexicologia, l'espanyol del Carib, la poesia cubana contemporània o els orígens del teatre medieval.

Director i fundador de la revista Lingüística, Humberto López Morales és president de la Societat Lingüística del Carib Hispà, president honorari de l'Associació de Lingüística i Filologia d'Amèrica Llatina, i secretari general de l'Associació d'Acadèmies de la Llengua Espanyola. Llicenciat a l'Havana i doctorat a Madrid, comença a impartir classes als Estats Units.

El 1973 obté la càtedra de la Facultat d'Humanitats a la Universitat de Puerto Rico, on crea un important Institut de Lingüística. Ha fet de professor visitant per Espanya i per Amèrica, i ha impartit conferències i cursos arreu del món.

Doctor honoris causa per diverses universitats espanyoles, ha estat distingit entre d'altres amb l'Ordre d'Alfons X el Savi o la medalla d'or de la Universitat de Costa Rica.

Entre els projectes internacionals als quals està vinculat destaca el VARILEX (Variació Lèxica de l'Espanyol al Món) que pretén analitzar la parla urbana i moderna del castellà. Actualment també està preparant el Diccionari Acadèmic d'Americanismes.

   Darrera modificació: