curs 2017-18

Presentació del llibre: La hostería de Ragueneau

Presentació del llibre: La hostería de Ragueneau, de Dolors García Giménez

Dia: 17 de maig de 2018
hora: 19h
LLoc: Sala de Juntes del 3r pis, de l'edicifi del Rectorat

Español a tope

Curs intensiu de cultura i civilització hispànica per estrangers.
16 al 29 de juliol de 2018

El español de hoy

Curso preparatorio de lengua española para extranjeros

27 de agosto a 7 de septiembre de 2018

Estudiantes con nivel A2

Presentació del llibre: "la filosofía de los poetas"

El passat dimecres 2 de maig es va presentar a la UdL la Crítica de la Razón Literaria, la Teoria de la Literatura que Jesús G. Maestro, professor de la Universitat de Vigo, ha construït sobre la base de la filosofia (Materialisme Filosòfic) i la teoria de la ciència (Teoria del Tancament Categorial) del filòsof Gustavo Bueno. L'acte va estar presentat i dirigit per Ramon Rubinat, professor de Crítica Literària a la UdL, i comptà amb una nombrosa assistència de públic, un públic molt atent que va mostrar una gran competència en les seves intervencions durant el torn de preguntes i que estava format per professorat de la UdL, alumnes de doctorat i de grau, professors i alumnes de batxillerat, membres de clubs de lectura i literats i curiosos en general.
El professor Jesús G. Maestro va subratllar que la Literatura és una realitat inexcusable (Ontologia) però que cal concretar-la (en uns Materials Literaris) i que pot ser tractada i, de fet, s'ha de tractar conceptualment (Gnoseologia - Teoria de la Literatura) i que les idees objectivades a les obres literàries precisen una aproximació crítica (Filosofia - Crítica Literària). Quan pensem la literatura, quan l'expliquem o l'analitzem, hem de saber d'on venen les idees que emprem, quina base o solidesa tenen, perquè una crítica literària basada en el nostre caprici interpretatiu o en les consignes d'un gremi dialògic o en un repertori de cites d'autoritats que, a manera de rapsòdia eruditíssima intimiden els alumnes o els lectors, no són, o no haurien de ser, procediments acceptables, i molt menys a la universitat. Però la universitat actual incorre abundantment en aquestes aberracions del judici. Contra aquest frau s'ha construït la Crítica de la Razón Literaria.

M. Carme Rafecas recita els seus poemes a la UdL.

*RECITAL DE POESIA*

M. Carme Rafecas recita els seus poemes a la UdL. La presenta Rosa Fabregat


Dia: dijous, 22 de març de 2018
Hora: 19:00.
Lloc: Sala de Juntes del 2n pis (Facultat de Lletres, Campus del Rectorat),
plaça Víctor Siurana, 1. 25003, Lleida.

Organitza: Aula de Poesia Jordi Jové de la UdL.

Acte gratuït obert al públic fins omplir l'aforament de la sala.

Presentació del LLibre: Sangre seca

Dia: dimecres 21 de febrer de 2018.
Hora: 19:00h
Lloc: Sala de Juntes 2n pis (Facultat de Lletres, Campus del Rectorat), plaça Víctor Siurana, 1. 25003, Lleida.


Organitza:
Aula de Poesia Jordi Jové de la UdL.
Equip ICE de Llengua i Literatura castellanes de la UdL


Acte gratuït obert al públic fins omplir l'aforament de la sala.

Nuestras huellas en los textos: escribir y comunicarnos. Una reflexión metacognitiva sobre el momento de escribir.

A cura del Dr. Alejandro Gironde (Argentina)

- DATA: dimarts 30 de gener
- HORA: 10 h.
- LLOC: Sala de Juntes de la 2ª planta, edifici Rectorat

DESCRIPCIÓ: " La intención es realizar un taller interactivo breve -y abierto a todo el profesorado y estudiantes que lo deseen- de reflexión metacognitiva sobre el momento de escritura de cualquier tipo de textos. La propuesta es que todos salgamos con reflexiones y podamos compartir conocimientos y saberes. No se trata tanto de escribir tipologías textuales sino de reflexionar qué es lo que nos pasa en el momento de escribir.

TALLER: GLUPS! HOUSTON, TENEMOS UNA CLASE DE LENGUA

A càrrec d'Ángel Gallego (UAB) i Germán Cánovas (EIS, Sant Cugat del Vallès)

Dimecres, 20/12/2017
17.30h
Sala de Juntes del 2n pis
Edifici de Rectorat-Facultat de Lletres, UdL

Aquest taller té l'objectiu d'oferir eines al professorat per atansar les
classes de llengua a l'estudiantat i per facilitar-los-hi l'aprenentatge
de la llengua castellana.

Organitza:
Equip ICE de Llengua i Literatura castellanes de la UdL

Josep Espunyes recita els seus poemes a la Universitat de Lleida

Dia: dijous 14 de desembre de 2017.
Hora: 19:00h
Lloc: Sala Víctor Siurana (Facultat de Lletres, Campus del Rectorat), plaça Víctor Siurana, 1. 25003, Lleida.
Organitza: Aula de Poesia Jordi Jové de la UdL.
Acte gratuït obert al públic fins omplir l'aforament de la sala.

AMARAL recita poesia

Dia: dijous 23 de novembre de 2017
Hora: 18.30h
Lloc: Sala d’Actes del Rectorat. Edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida.
Organitza: Aula de Poesia Jordi Jové

Universitat i ciutat. Tot recordant Víctor Siurana (1945-1993)

Presentació del llibre: Universitat i ciutat. Tot recordant Víctor Siurana (1945-1993)

Dia: dimarts 21 de novembre de 2017
Hora: 11.30h
LLoc: Sala Víctor Siurana (2n pis). Edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida.

Teresa Guix, la Maseta (1816-1839) Una dona de tràgic destí

La Maseta, presnetació a Lleida 1
Foto d'Àngels Claramunt

Presentació del llibre: Teresa Guix, la Maseta (1816-1839). Una dona de tràgic destí

Dimarts, 7 de novembre de 2017, a les 19.00 hores
Sala de Juntes (3r pis). Edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida
Plaça de Víctor Siurana, 1. Lleida

Curs 2016-17

Velpister (Hans Peter Jensen)

Cola para genocidio

L’artista polifacètic Velpister va presentar a la UdL el seu darrer treball: Cola para genocidio (musicoplastidrama), una suite de piano interpretada en directe per l’artista al temps que recita poemes del seu darrer llibre acompanyant-los amb projecció d’imatges (cuadres i dibuixos de l’autor). Més informació: http://velpister.blogspot.com

Jo, Claudi

En el marc de la cloenda d'un curs de formació coordinat per la Dra. Teresa Quintillà (Catedràtica de Llatí de l'IES Guindàvols de Lleida) per a professorat de Clàssiques de Secundària i impartit pel Dr. Matías López López (Catedràtic de Filologia Llatina del Departament de Filologia Clàssica, Francesa i Hispànica de la Facultat de Lletres, UdL) sobre el tema Jo, Claudi (relacions entre novel·la històrica i adaptacions cinematogràfiques televisives de l'obra de Robert Graves), activitat que va tenir lloc a l'aula 1·16 de l' Edifici de Rectorat de la UdL des de novembre del 2016 fins a l'abril del 2017, el Sr. William Graves, Director de la Fundació Robert Graves a Deià (Mallorca) i fill de l'escriptor, va impartir una conferència -i va participar en una taula rodona- sobre el procés de creació de les novel·les de Robert Graves i sobre les circumstàncies històriques i personals que interfereixen en un procés creatiu d'aquesta mena (novel·les històriques inspirades en la historiografia antiga i que són adaptades al cinema o a la televisió).

Doctor Honoris Causa Humberto López Morales

Humberto López Morales, nascut a l'Havana el 1936, està considerat el màxim especialista del món hispànic en l'espanyol d'Amèrica. La seua vinculació amb la Universitat de Lleida es remunta al curs 1995-1996, quan va ser professor visitant impartint les assignatures de Sintaxi i Sociolingüística de la titulació de Filologia Hispànica.

Entre la seua producció científica, que supera els 200 títols i la quarantena de llibres, hi trobem obres dedicades a la lingüística aplicada, la didàctica de la llengua, la lexicologia, l'espanyol del Carib, la poesia cubana contemporània o els orígens del teatre medieval.

Director i fundador de la revista Lingüística, Humberto López Morales és president de la Societat Lingüística del Carib Hispà, president honorari de l'Associació de Lingüística i Filologia d'Amèrica Llatina, i secretari general de l'Associació d'Acadèmies de la Llengua Espanyola. Llicenciat a l'Havana i doctorat a Madrid, comença a impartir classes als Estats Units.

El 1973 obté la càtedra de la Facultat d'Humanitats a la Universitat de Puerto Rico, on crea un important Institut de Lingüística. Ha fet de professor visitant per Espanya i per Amèrica, i ha impartit conferències i cursos arreu del món.

Doctor honoris causa per diverses universitats espanyoles, ha estat distingit entre d'altres amb l'Ordre d'Alfons X el Savi o la medalla d'or de la Universitat de Costa Rica.

Entre els projectes internacionals als quals està vinculat destaca el VARILEX (Variació Lèxica de l'Espanyol al Món) que pretén analitzar la parla urbana i moderna del castellà. Actualment també està preparant el Diccionari Acadèmic d'Americanismes.

   Darrera modificació: