Curs 2022-23

Seminari "Leer a Hélène Cixons desde España" a càrrec de la Dra. Marta Segarra

Marta Segarra és directora de Recerca al CNRS (París) i Centre de Recerca ADHUC-Teoria, Gènere, Sexualitat (Universitat de Barcelona).

Dia: Dimarts, 13 de desembre de 2022, a les 9.30h

Lloc: Sala de Juntes del 2n pis. Facultat de Lletres de la UdL- Pç. de Víctor Siurana, 1 Lleida

Seminari "Victor Hugo et Alexandre Dumas: la puissance de l'écriture au XIXe siècle", a càrrec de Vittorio Frigerio

Vittorio Frigerio és escriptor y professor de la Dalhousie University de Canadà.

Dies: Dilluns 21 de novembre i dimarts 22 a les 9h30.

Lloc: campus virtual de la UdL.

Aquesta activitat es va organitzar en el marc de l'assignatura "Influència de la literatura francesa en la literatura espanyola" i es va obrir a tot el públic interessat.

Recital poètic i musical per commemorar el 150è aniversari de la mort de Gustavo Adolfo Bécquer

Des de l'Aula de Poesia Jordi Jové de la UdL es va organitzar un recital poètic i musical per commemorar el 150è aniversari de la mort de Gustavo Adolfo Bécquer, efemèride que es va produir al 2020 però es va fer esperar per la situació de pandèmia. Amb el suport de l’antic Departament de Filologia Clàssica, Francesa i Hispànica i la col·laboració de l'Institut de Dansa i Arts Escèniques "Alexandra Jiménez", el professor Carlos Rizos es va envoltar d'una sèrie d'amics i amigues per organitzar aquest espectacle polifònic: el pianista Enric Prió amb la soprano Crista Sebastián, el raper Valdivia, la guitarra de Pedro Sastre, les veus de Carmen Medina, Montse Dolcet, Lídia Rizos, Núria Casado (professora de la casa que intervé en "off"), Jaume Belló i Jordi Huete, el ball d'Alexandra Jiménez, juntament amb els arranjaments acústics i d'imatge d'Òscar Sánchez. L'espectacle va tenir lloc el dijous, 10 de noviembre de 2022, a les 19h, a la sala d'actes del Rectorat.

II Seminari Internacional d'Estudis Textuals

Seminari dedicat a l'edició crítica d'obres d'autors en llengua catalana i castellana del segle XVII fins als nostres dies.

Organitzat pels antics departaments de Filologia Catalana i Comunicació Audiovisual i de Filologia Clàssica, Francesa i Hispànica.

Dia: 16 de novembre del 2022.

Lloc: Sala de Juntes del segon pis de la Facultat de Lletres (Edifici Rectorat) de la Universitat de Lleida.

Presentació del llibre: La caverna platònica: tradició contemporània

La caverna platònica: tradició contemporània, editat per Publicacions Universitat de Barcelona.
A càrrec de l'autor, Pau Gilabert, professor de Grec de la Universitat de Barcelona.

Van intervenir, a més, les professores Mª Ángeles Calero i Teresa Quintillà i el professor Matías López.

Dia: Dimecres, 16 de novembre de 2022, a les 18.45h

Lloc: Sala de Juntes del 3r pis. Facultat de Lletres de la UdL. Pl. de Víctor Siurana, 1 Lleida

Coloquio internacional online: Liras maricas: versos autobiográficos en España e Hispanoamérica

Universitat de Lleida, 14-15 de diciembre de 2022

Participants:

Enrique ÁLVAREZ (Florida State University) * César CAÑEDO (Universidad Nacional Autónoma de México) * Enzo CÁRCANO (Universidad de Buenos Aires) * Isaias FANLO (University of Cambridge) * Dieter INGENSCHAY (Humboldt Universität-Berlin) * José J. MARISTANY (Universidad Nacional de La Pampa) * Alfredo MARTÍNEZ EXPÓSITO (University of Melbourne) * Juan MARTÍNEZ GIL (Universitat Jaume I) * Rafael M. MÉRIDA JIMÉNEZ (Universitat de Lleida) * Jorge Luis PERALTA (UNED) * José A. RAMOS ARTEAGA (Universidad de La Laguna)

Lectura poètica final de José Manuel LUCÍA MEGÍAS (Espanya) y Fabián O. IRIARTE (Argentina).

Vinculat al Projecte de Recerca “Memorias de las masculinidades disidentes en España e Hispanoamérica” (PID2019-106083GB-I00)

INTERNATIONAL CONFERENCE ON MYTH AND THOUGHT AMONG THE HELLENISTIC POETS AND THE GREEK WRITERS IN THE IMPERIAL AGE

HOMAGE TO EZIO PELLIZER. IN MEMORIAM

The conference Homage to Ezio PellizerIn Memoriam, on any subject related to Myth and Thought, or Philological Issues among the Hellenistic poets and the Imperial Greek Literature, taked place at the University of Lleida – Campus of Cappont and the Rectorat building / Faculty of Letters – on 8th and 9th November 2022. It was organized by the ancient Department of Classics, French and Hispanic Philology (UdL).

Curs 2021-22

Conferència: "Poética del cuento", a càrrec de Eloy Tizón

Hora: 12h

Lloc: Saló Víctor Siurana

Presentació de la Col·lecció de Relats Curts del Departament de Filologia Clàssica, Francesa i Hispànica.

Conferència entorn de l'escriptor Marcel Proust a càrrec del professor i escriptor Lluís M. Todó.

Dia: 29 de novembre de 9h30 a 11h

Lloc: aula 1.18 de la Facultat de Lletres

Xerrada "Palabras e imágenes", a càrrec de Josep Maria Nogueras.

Dijous, 25 de novembre, a les 18:00h., a la Sala de Juntes del 2n pis (Edifici Rectorat-Facultat de Lletres).

Josep Maria Nogueras treballa com a professor de secundària i és autor d'una extensa obra poètica tant en llengua catalana com en castellana que ha estat reconeguda amb diferents premis. Un dels seus projectes creatius més personals, difós a la xarxa i en publicacions del grup de comunicació Segre, consisteix a treballar conjuntament text i imatge per donar forma a una única peça artística.

Activitat organitzada per l'equip ICE de Llengua i Literatura castellanes. Col·labora: Departament de Filologia Clàssica, Francesa i Hispànica

"El oficio de editor"

a càrrec de Josep M.Rodríguez.


L'acte tindrà lloc el dijous 18 de novembre, a les 18:00h., a la Sala de Juntes del 2n pis, de la Facultat de Lletres-Edifici del Rectorat. Josep M. Rodríguez és un reconegut escriptor que n'ha rebut diversos premis per la seva obra poètica i assagística.

A més, actualment dirigeix les col·leccions de poesia en llengua catalana de Pagès Editors i les col·leccions de poesia, narrativa i assaig del segell Mil·lenni, en llengua castellana.És per aquesta faceta professional que ens presentarà, des de la seva experiència personal, quines són les tasques a què s'enfronta un editor.

Activitat organitzada per l'equip ICE de Llengua i Literatura castellanes. Col·labora: Departament de Filologia Clàssica, Francesa i Hispànica

I Seminari d'Estudis Textuals

La càtedra Màrius Torres organitza conjuntament amb el Departament de Filologia Clàssica, Francesa i Hispànica el I Seminari d'Estudis Textuals.

Dia: 17 de novembre de 2021

Hora: 9.30h

LLoc: Sala de Juntes del 2n pis, de l'edifici del Rectorat de la UdL.

 

Més informació: http://www.catedramariustorres.udl.cat/recerca/reunions.php?op=14#143

Col·loqui internacional online

Devenires: experiencia, tiempo, historia

Oxford Brookes University, 5 d'octubre de 2021

Hora: 18h a 21h

 

Participants:
Isaias FANLO (University of Cambridge) * Dieter INGENSCHAY (Humboldt Universität-Berlin) * Rafael M. MÉRIDA JIMÉNEZ (Universitat de Lleida y Adhuc) * Alberto MIRA (Oxford Brookes University) * Jorge Luis PERALTA (UNED y Adhuc) * José A. RAMOS ARTEAGA (Universidad de La Laguna) * Francisco A. ZURIÁN (Universidad Complutense de Madrid)

Projecte d'investigació:
“Memorias de las masculinidades disidentes
en España e Hispanoamérica” (PID2019-106083GB-I00)


https://brookes.zoom.us/j/87562431766?pwd=by9NamZPT09KQ00vamdkeExPM2RHdz09
ID de reunión: 875 6243 1766 - Código de acceso: 6630893473

Taller d'impressió tipogràfica

a càrrec del mestre impressor DIONÍS GUTIÉRREZ ROSICH

COL·LOQUI INTERNACIONAL “MEMORALIA DE ACERAS OLVIDADAS”

El Col·loqui Internacional "Memoralia de aceras olvidadas (ligues, yiros y cruisings a Latinoamérica) " es celebrarà en format virtual a la Universitat de Lleida, del 14 al 16 de setembre de 2021.

 

Les tres jornades, de caràcter interdisciplinari, inclouen debats i conferències de prestigiosos investigadors al voltant de la dissidència eròtica en el context llatinoamericà, a propòsit de la imbricació entre sexualitat i espais urbans. Les presentacions abordaran els "Ligues", els "yiros" i la cultura del "cruising" des de disciplines com la Història, la Sociologia, la Filologia o els estudis de gènere.

 

Participants: Pablo Ben (San Diego State University), César Cañedo (Universitat Nacional Autònoma de Mèxic), Humberto Guerra (Universitat Autònoma Metropolitana-Xochimilco), Assen Kokalov (Purdue University Northwest), Santiago Joaquín Insausti (Universitat de Buenos Aires), Mauricio List (Benemérita Universitat Autònoma de Pobla), Helder Thiago Maia (Universidade de São Paulo), Jorge Luis Peralta (UNED-adhuc), José Santa Anna Porras Alcocer (escriptor) i Víctor Saúl Villegas (Universitat Veracruzana).

 

Col·loqui virtual. Inscripció gratuïta mitjançant l’enllaç:

https://forms.gle/9T8ytKcMm9zuDrqb9

 

El programa pot descarregar-se en el següent enllaç:

https://www.ub.edu/adhuc/sites/default/files/2021.09%20Coloquio%20Cruisings%20PROGRAMA.pdf

Curs 2020-21

Equip ICE de Lengua y Literatura castellanas (Secundaria-Universidad)

L'Equip ICE de Llengua i literatura castellanes Secundària-Universitat organitza per a aquest curs un programa d’activitats dirigides a presentar dinàmiques de treball i iniciatives innovadores vinculades amb la pràctica docent diària i amb la normativa vigent que regula la nostra feina al professorat de la matèria de Llengua castellana i literatura de secundària i batxillerat així com al professorat de l’Àmbit lingüístic i altres àmbits que puguin treure profit de les propostes metodològiques exposades.

Informació recollida de l'Insitut de Ciències de l'Educació.

Enllaç

LGBTI & Company

«LGBTI & Company» és una col·lecció universitària d’estudis de gènere i sobre la sexualitat. De caràcter interdisciplinari, ofereix títols al voltant dels discursos i de les representacions culturals de la diversitat. El seu objectiu és enfortir aquesta línia de recerca i lluitar per l'eradicació de les fòbies per orientació i identitat sexuals. Els volums podran publicar-se en català i/o en castellà. Els seus dos primers títols són Els estudis lèsbics, gais, trans i queer. Una introducció pràctica, de Rafael M. Mérida Jiménez, i Sexo sin ángeles. Tusquets Editores y «La sonrisa vertical», de Estrella Díaz Fernández. Al llarg del propers mesos veuran la llum volums d’especialistes procedents de molt diverses geografies.

 

SOBRE ELS DOS PRIMERS TÍTOLS:

Els estudis lèsbics, gais, trans i queer. Una introducció pràctica, de Rafael M. Mérida Jiménez, és un volum inusual en el panorama editorial en llengua catalana. La primera part dels seus continguts deriva de la docència universitària de l’autor en assignatures introductòries als estudis LGBTIQ+. Les dues primeres seccions corresponen a qüestions fonamentals per aproximar-se al seu contingut, car tracten llur naixement o la reflexió sobre una hipotètica identitat «homosexual», mentre que les posteriors, al voltant dels estudis de gènere, queer o trans, pretenen enriquir el pensament crític a través d’activitats pràctiques. La segona part d’aquest llibre és nodrida per diversos treballs sobre temes tractats a la primera o inspirats per les corrents teòriques i metodològiques que s’hi comenten. De la mateixa manera, són un tast de les múltiples possibilitats que ens hi ofereixen, des de les lleis medievals contra la sodomia fins les pedagogies queer, tot passant per Terenci Moix, Maria-Mercè Marçal o Paul B. Preciado.

El segon volum, d’Estrella Díaz Fernández (doctora en Filologia Hispànica i investigadora del Centre de recerca Àdhuc, de la Universitat de Barcelona), porta per títol Sexo sin ángeles. Tusquets Editores y «La sonrisa vertical». Aquesta col·lecció de narrativa eròtica, publicada per Tusquets Editores, va néixer l’any 1977, de la mà de Beatriz de Moura i del realitzador cinematogràfic Luis García Berlanga, amb un doble propòsit: rescatar un gènere literari fins aquell moment censurat per les lleis franquistes i apostar per la narrativa de joves autors. A partir de la convocatòria del Premi “La sonrisa vertical” (1979-2004) es van incorporar al catàleg escriptors espanyols i hispanoamericans que posteriorment aconseguirien un considerable prestigi, com ara Almudena Grandes i Eduardo Mendicutti. Aquest volum s’estructura en tres capítols per a oferir una anàlisi de la trajectòria de Tusquets Editores. El primer traça una biografia empresarial i literària. El segon capítol s’inicia amb la semblança de García Berlanga i ofereix un recorregut pels cent cinquanta-tres títols de la col·lecció. L’últim brinda una anàlisi dels cinquanta-cinc volums escrits en espanyol i català (ficcions publicades entre 1977 i 2014) que confirmen l’evolució de l’imaginari eròtic hispànic durant les últimes dècades.

 

Aquesta sèrie està dirigida per Rafael M. Mérida Jiménez, professor Serra Húnter de la Universitat de Lleida, especialista en literatures hispàniques i estudis de gènere. És docent en el Màster Interuniversitari en Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania (IIEDG) i en el Màster en Estudis de Gènere i Gestió de Polítiques d'Igualtat (UdL). Entre les seves aportacions, moltes d’elles pioneres al nostre país, poden citar-se les antologies Sexualidades transgresoras. Una antología de estudios “queer” (2002) i Manifiestos gays, lesbianos y queer. Testimonios de una lucha (1969-1994) (2009), així com les compilacions titulades Mujer y género en las letras hispánicas (2008), Minorías sexuales en España (1970-1995). Textos y representacions (2013), Masculinidades disidentes (2016) i Entre lo joto y lo macho (2019). Igualment, cal recordar les seves edicions sobre estudis trans: Memorias, identidades y experiencias trans: (in)visibilidades entre Argentina y España (2015), i Ocaña: voces, ecos y distorsiones (2018), juntament amb els assajos Cuerpos desordenados (2008) i Transbarcelonas. Cultura, género y sexualidad en la España del siglo XX (2016). A més, en els darrers anys, també ha publicat De vidas y virus: VIH/sida en las culturas hispánicas (2019) o Palabras para una tribu. El argot gay en Argentina, España y México (2020). És membre d’Àdhuc-Centre de Recerca Teoria, Gènere, Sexualitat (Universitat de Barcelona). Ha estat Investigador Principal de diversos projectes de recerca: el més recent es diu “Memorias de las masculinidades disidentes en España e Hispanoamérica”.

 

 

PRESENTACIÓN EN YOUTUBE:

https://www.youtube.com/watch?v=Twc-M0S15fU

 

EDICIONS I PUBLICACIONS DE LA UNIVERSITAT DE LLEIDA:

https://www.publicacions.udl.cat/producte/els-estudis-lesbics-gais-trans-i-queer-una-introduccio-practica/

https://www.publicacions.udl.cat/es/producte/sexo-sin-angeles-tusquets-editores-y-la-sonrisa-vertical/

“Tercer Congreso Internacional Género y sexualidad en las culturas hispánicas: memorias, espacios y disidencias”

“Tercer Congreso Internacional Género y sexualidad en las culturas hispánicas: memorias, espacios y disidencias”,que se celebrará en formato virtual en nuestra Universidad, del 12 al 16 de abril de 2021.

No es necesaria la inscripción previa, pues es un congreso abierto y gratuito. Al final del documento veréis los enlaces a través de los cuales podréis acceder, si resultara de vuestro interés.

2021.04 UdL Programa y enlaces III Congreso Género y sexualidad-2

Charlas inspiradoras: los surcos de la lingüística

Durant els propers mesos es faran una sèries de conferències amb l'intenció d'oferir als estudiants i persones interessades algunes perspectives sobre els diversos camins que la lingüística ha explorat per explicar el llenguatge i les seves aproximacions. Els "surcos" són l'empremta d'allò que ha transitat per camins i així és com a tals aproximacions han format part de la lingüística al llarg dels anys en què aquesta ha guanyat el seu estatus científic. Per aquest motiu les xerrades volen ser motiu d'inspiració per als i les estudiants interessats en aprofundir en els secrets del llenguatge, ja que els han d'introduir en aspectes que no poden tractar àmpliament a l'aula i que han de constituir un complement necessari per a la seva formació com a filòlegs i lingüistes.

Les persones interessades en assistir han de contactar amb la persona responsable de l'activitat la Dra. Neus Vila,

neus.vila@udl.cat

Programa Charlas inspiradoras_los surcos de la lingüística

Beneficios de tractar la ambigüedad sintáctica en clase de lengua

Poden trobar la conferència i el material complementari premen aqui

Activitat organitzada per l'Equip ICE de Llengua i Literatura castellana

YoSoyElOtro conversa sobre: Afrofeminismos en el Caribe

El 18 de novembre, a les 22h es va dur a terme via zoom el conversatori "Afrofeminismos al Carib", organitzat amb la col·laboració del Departament de Filologia Clàssica, Francesa i Hispànica de la Universitat de Lleida.

Va participar l'escriptora porto-riquenya Yolanda Arroyo Pizarro, l'escriptor i performer dominicà, Johan Mikhaïl, i la investigadora cubana, Karo Moret Miranda.

L'esdeveniment ha estat coordinat i moderat per la professora de Filologia Hispànica, María Teresa Vera Rojas, en el marc del "I Cicle de converses sobre el Carib" organitzat per l'Associació Cultural YoSoyElOtro.

Curs 2019-20

Presentació del volum 26 de la revista,Scriptura, en homenatge a Josep Maria Sala Valldaura

Presentació del volum 26 de la revista Scriptura, en homenatge a Josep Maria Sala Valldaura, catedràtic emèrit de Literatura Espanyola de la UdL. Aquest número, que enceta una nova etapa de la publicació, aplega un conjunt d'estudis sobre teatre hispànic des de
l'Edat Mitjana fins el present.

L'acte es durà a terme el dia 17 de març, a les 18h, a la Sala de Juntes del 2n pis.

Tres proyectos GrOC en el aula de Secundaria

"Tres proyectos GrOC en el aula de Secundaria"

a càrrec de Maria Bañeras Carrió (UAB)

Dades d'agenda:
Data: dilluns, 17/02/2020
Hora: 18:00h.
Lloc: Sala de Juntes 3r pis. Edifici de Rectorat-Facultat de Lletres. UdL.

Us hi esperem!!!

EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA La Guerra civil espanyola: un conflicte fratricida.

En ocasió de la celebració del 80e aniversari de l’acabament de la guerra civil espanyola, i de l’inici de l’exili massiu, des de l’àrea de Francès del Departament  de Filologia Clàssica, Francesa i Hispànica la Universitat de Lleida hem dut a terme gestions amb el Centre International du Photojournalisme de Perpignan (CIP) i amb el Memorial de Rivesaltes, per tal poder mostrar a Lleida aquesta important exposició fotogràfica.

Està formada per un total de 116 fotografies. Procedeixen de la AFP, del fons Paul Nothomb (esquadrilla André Malraux), de la col·lecció del periodista Michel Lefebvre i d’arxius espanyols publicats els darrers anys sobre la guerra. Una part de les imatges és inèdita. El conjunt va ser exhibit a Perpignan el 2016, en ocasió de la commemoració de l’inici de la Guerra Civil espanyola.

L’exposició presenta una visió força completa de la Guerra Civil: des dels inicis de l’alçament militar els dies 17 i 18 de juliol de 1936 contra les forces republicanes, fins la victòria dels insurrectes l’abril de 1939. La darrera part (20 fotografies) “Després de l’exili”, evoca el destí compartit per molts dels exiliats, especialment a França.

Pretenem mostrar la guerra per ambdós bàndols, presentant el conflicte de manera didàctica i amena, amb una cronologia de tots els grans esdeveniments i llurs protagonistes.

Està distribuïda en 11 capítols:

  • Abans de la guerra (5 fotos)
  • El cop militar (10 fotos)
  • 1936: un estiu mortífer (15 fotos)
  • La guerra s’internacionalitza (10 fotos)
  • L’esquadrilla André Malraux (9 fotos)
  • Madrid resisteix (13 fotos)
  • 1937: la guerra s’aferma, les grans batalles (13 fotos)
  • 1938: el principi de la fi (7 fotos)
  • 1939: la República agonitza, victòria dels insurrectes (7 fotos)
  • Exili i repressió (7 fotos)
  • Després de l’exili (20 fotos). Cedit pel Memorial de Rivesaltes

Presentació del llibre: Entre lo joto y lo macho

Publicació del llibre "Entre lo joto y lo macho", coeditat per Rafael M. Mérida Jiménez, professor agregat Serra Húnter de la Universitat de Lleida.

Mitjançant un recorregut que analitza les obres narratives, teatrals i autobiogràfiques més rellevants de la literatura mexicana dels segles XX i XXI, es constata la importància de l’homoerotisme per a l'estudi de les masculinitats i d’aquella cultura. Al seu torn, s'examinen altres fenòmens que permeten apreciar les marques culturals de dissidència i integració.

Col·laboren en el volum César Cañedo (UNAM), Guillermo M. Corral (UB), Raúl García Sánchez (Universidad de Querétaro), Humberto Guerra (UAM-Xochimilco), Mauricio List (Benemérita Universidad de Puebla), Juan Martínez Gil (UB), Roberto Mendoza (INP), Hugo Salcedo (Universidad Iberoamericana) i Luis Martín Ulloa (Universidad de Guadalajara). Barcelona-Madrid; Egales, 2019, 256 pp. ISBN: 978-84-17319-75-5.

La presentació del llibre serà el proper 19 de febrer de 2020, a les 19.30h, a la Casa Amèrica Catalunya de Barcelona.

Xerrada: Animar a leer en Secundaria: ideales y fracasos

a càrrec del professor Daniel Cassany, de la Universitat Pompeu Fabra.

Dia: dimarts, 22 de gener

Hora: 18h

LLoc: Sala de Juntes del 2n pis ( Edifici del Rectorat-Facultat de Lletres)

Organitza: Equip ICE de Llengua i Literatura castellanes

 

Presentació del Glosario de términos gramaticales (RAE-ASALE)

"Presentació del Glosario de términos gramaticales (RAE-ASALE)"

a càrrec de la professora Edita Gutiérrez, de la Universidad Complutense de Madrid.


Dia: dimarts, 14/01/2020
Hora: 18h
Lloc: Sala de Juntes del 3r pis (Edifici de Rectorat-Facultat de Lletres)


Organitza: Equip ICE de Llengua i literatura castellanes

Ocaña Magna. Textos y contextos de una heterodoxia

Dimecres 11 desembre 2019, de 9h30 a 13h

Aula 201, Facultad de Filología
Universidad de Sevilla

De vidas y virus: VIH/sida en las culturas hispánicas.

"La poesia llatina del jesuïta Miquel Dòria (1737-1819): estudi, edició i traducció"

Presentació del darrer llibre de Carlos Rizos, "La poesia llatina del jesuïta Miquel Dòria (1737-1819): estudi, edició i traducció", obra centrada tant en la biografia com en la producció poètica d'un jesuïta lleidatà que va patir l'exili imposat pel rei Carles III. Una primera versió d'aquesta recerca va guanyar el premi Eduard Valentí d'Estudis Clàssics (4a edició, any 2015) que atorga la Societat Catalana d'Estudis Clàssics. Amb aquesta publicació commemora el 2n centenari del traspàs d'aquest jesuïta lleidatà oblidat.

Jornada de Corpus y enseñanza de lenguas - 29 de noviembre de 2019

El 29 de noviembre de 2019 se celebrará en la Universidad de Lleida la Jornada de Corpus y enseñanza de lenguas. Organizada por el Grupo LECEL - SGR 1644-2017 en el marco del proyecto de investigación Elaboración y catalogación de un corpus de textos escritos en ELE producidos por estudiantes sinohablantes (Nº de Ref, FFI2016-80280-R), financiado por el Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades y los Fondos Feder.

COMUNICACIONES: Para presentar comunicación, debe cumplimentarse este formulario y enviarlo.

INSCRIPCIÓN: Para inscribirse, debe cumplimentarse este formulario y enviarlo.

FECHAS IMPORTANTES:

  • Fin del envío de resúmenes: 15 de noviembre de 2019
  • Notificación de aceptación o rechazo: 21 de noviembre de 2019
  • Fecha límite para la inscripción: 26 de noviembre de 2019
  • Fecha de la Jornada: 29 de noviembre de 2019

"Taller sobre comentario literario de textos, según la Crítica de la razón Literaria"

a càrrec del professor Ramón de Rubinat.

Dia: dijous, 14/11/2019

Hora: 18:30h

Lloc: Sala de Juntes del 2n pis (Edifici de Rectorat-Facultat de Lletres)

Organitza: Equip ICE de Llengua i literatura castellanes

La poesía desde dentro: consideraciones en torno al género poético

a càrrec de Dr. Javier del Prado

(Universidad Complutense de Madrid)

Dia: 7 de novembre

Hora: 11.30h

Lloc: Aula 3.20-Facultat de Lletres

 

Evocar la literatura francesa y francófona de la modernidad

Us convidem a la presentació del llibre

Evocar la literatura francesa y francófona de la modernidad

Homenatge a Àngels Santa

Dia: 6 de novembre de 2019

Hora: 18.30h

Lloc: Sala de Juntes del 2n pis. Facultat de Lletres. Edifici del Rectorat

Curs 2018-19

Una sintaxis de la lengua "real": el Curso de Samuel Gili Gaya

Títol: Una sintaxis de la lengua "real": el Curso de Samuel Gili Gaya.

A càrrec de: Neus Vila Rubio

Data: 15 de maig de 2019

Hora: 18:00h

Lloc: Sala de Juntes 2n pis. Edifici de Rectorat-Facultat de Lletres. UdL

Aquesta xerrada s'emmarca en la celebració enguany del 75è aniversari de la publicació a Mèxic de la primera edició del Curso superior de sintaxis española de Samuel Gili i Gaya.

Organitza: Equip ICE de Llengua i Literatura castellanes

Taller mini-clase "Mi hermana Elba y los altillos de Brumal"

A càrrec de: Isabel Roca Burillo (INS Josep Vallverdú)

Dia i hora: 4 d'abril de 2019, 18:00h

Lloc: Sala de Juntes del 2n pis. Edifici de Rectorat-Facultat de lletres,
UdL.

Aquesta activitat va adreçada especialment al professorat de Secundària,
però està oberta a tothom. El taller “Mi hermana Elba y los altillos de
Brumal” pretén facilitar la tasca docent a la matèria de“literatura
española” tot compartint materials i eines diverses per treballar la
lectura prescriptiva del mateix títol.

Organitza: Equip ICE de Llengua i Literatura castellanes

GrOC: Hacia una enseñanza de gramática competencial y transversal

Us informem sobre una nova activitat de formació de l'Equip ICE de Llengua i Literatura castellanes amb la col·laboració del Departament de Filologia Clàssica, Francesa i Hispànica:

GrOC: Hacia una enseñanza de gramática competencial y transversal

Esta sesión aborda algunas preguntas sobre la enseñanza de la gramática en el contexto actual. En ella defenderemos la conveniencia de potenciar la faceta científica del estudio de la lengua. A tal efecto, nos centraremos en la aplicación de metodologías que combinen enfoques competenciales y transversales.

La sessió anirà a càrrec de: Àngel Gallego i Maria Bañeras (UAB)

Dades d'agenda:

Dia: dijous, 14 de març de 2019

Hora: 17:30h.

Lloc: Sala de Juntes del 2n pis, Edifici de Rectorat-Facultat de Lletres, UdL.

"II Jornadas de Investigación en Disponibilidad léxica: Aplicaciones de los estudios de léxico disponible"

II Jornadas de Investigación en Disponibilidad léxica: Aplicaciones de los estudios de léxico disponible

17 y 18 de mayo de 2019

Departamento de Filología Clásica, Francesa e Hispánica
Universidad de Lleida

Organiza: Grupo SGR1644 Lenguas en Contacto y Enseñanza de Lenguas

Descripción:

La disponibilidad léxica es una línea de investigación que tiene un notable desarrollo en la lingüística hispánica. Desde los años 90 existe un proyecto panhispánico de estudio de la disponibilidad cuyo objetivo es elaborar diccionarios de disponibilidad léxica para las diferentes zonas del mundo hispánico que, además, sean comparables. Se han realizado varios encuentros entre especialistas en este campo para debatir aspectos metodológicos y ver cómo se desarrolla en las diferentes comunidades de habla.  En 2016 se celebraron las I Jornadas de Investigación en Disponibilidad léxica: nuevas tendencias y aportaciones en la Universidad de Salamanca. Estas II Jornadas se organizan en torno a tres ejes temáticos

  1. Disponibilidad léxica y enseñanza de segundas lenguas
  2. Disponibilidad léxica, lenguas en contacto y sociolingüística
  3. Disponibilidad léxica, cognición y psicolingüística

 

Para más información sobre fechas importantes, presentación de contribuciones e inscripciones, consúltese: https://dispolexudl.wordpress.com/

Col·loqui internacional " Culturas sexuales y masculinidades en la Transición"

"El cómic en el aula de lengua y literatura"

Us convidem a la següent xerrada a càrrec del professor Anton Not: "El cómic en el aula de lengua y literatura"

Dia: dijous, 31 de gener de 2019

Hora: 18.00h

LLoc: Sala de Juntes del 2n pis (Edifici de Rectorat-Facultat de Lletres)

L'objectiu d'aquesta sessió és oferir al professorat de llengua i literatura propostes per facilitar la incorporació del còmic a l'aula de secundària i batxillerat. Es planteja l'ús del còmic tant com un objectiu en si mateix com una eina per aconseguir altres objectius de aprenentatge.

Hi sou tots convidats!

Organitza: Equip ICE de Llengua i literatura castellanes

Simposio de Plutarco - Universidad de Lleida

Universitat de Lleida 4-6 d'octubre

https://plutarco2018lleida.com/

II Congreso Internacional “Género y sexualidad en las culturas hispánicas”

El Segundo Congreso Internacional “Género y sexualidad en las culturas hispánicas”, celebrado en la Facultad de Letras de la Universitat de Lleida, el 8 y el 9 de octubre de 2018, se presentaba como un foro de reflexión entre investigadores/as del ámbito de las Humanidades. Cuatro ponencias plenarias y una veintena de comunicaciones fueron buena muestra de la vitalidad de los estudios de género en Europa e Hispanoamericana, pues entre los participantes hubo una nutrida representación de universidades de varios países (Argentina, Colombia, México, Italia, Francia o Polonia, además de España). Estudiantes de grado y posgrado, así como profesorado de la Universitat de Lleida, propiciaron que los debates fueran de enorme interés. Este congreso fue organizado en el seno del proyecto oficial de investigación DICUMAS (http://www.dicumas.udl.cat/) y contó con el apoyo del Departamento de Filología Clásica, Francesa e Hispánica.

curs 2017-18

Presentació del llibre: La hostería de Ragueneau

Presentació del llibre: La hostería de Ragueneau, de Dolors García Giménez

Dia: 17 de maig de 2018
hora: 19h
LLoc: Sala de Juntes del 3r pis, de l'edicifi del Rectorat

Español a tope

Curs intensiu de cultura i civilització hispànica per estrangers.
16 al 29 de juliol de 2018

El español de hoy

Curso preparatorio de lengua española para extranjeros

27 de agosto a 7 de septiembre de 2018

Estudiantes con nivel A2

Presentació del llibre: "la filosofía de los poetas"

El passat dimecres 2 de maig es va presentar a la UdL la Crítica de la Razón Literaria, la Teoria de la Literatura que Jesús G. Maestro, professor de la Universitat de Vigo, ha construït sobre la base de la filosofia (Materialisme Filosòfic) i la teoria de la ciència (Teoria del Tancament Categorial) del filòsof Gustavo Bueno. L'acte va estar presentat i dirigit per Ramon Rubinat, professor de Crítica Literària a la UdL, i comptà amb una nombrosa assistència de públic, un públic molt atent que va mostrar una gran competència en les seves intervencions durant el torn de preguntes i que estava format per professorat de la UdL, alumnes de doctorat i de grau, professors i alumnes de batxillerat, membres de clubs de lectura i literats i curiosos en general.
El professor Jesús G. Maestro va subratllar que la Literatura és una realitat inexcusable (Ontologia) però que cal concretar-la (en uns Materials Literaris) i que pot ser tractada i, de fet, s'ha de tractar conceptualment (Gnoseologia - Teoria de la Literatura) i que les idees objectivades a les obres literàries precisen una aproximació crítica (Filosofia - Crítica Literària). Quan pensem la literatura, quan l'expliquem o l'analitzem, hem de saber d'on venen les idees que emprem, quina base o solidesa tenen, perquè una crítica literària basada en el nostre caprici interpretatiu o en les consignes d'un gremi dialògic o en un repertori de cites d'autoritats que, a manera de rapsòdia eruditíssima intimiden els alumnes o els lectors, no són, o no haurien de ser, procediments acceptables, i molt menys a la universitat. Però la universitat actual incorre abundantment en aquestes aberracions del judici. Contra aquest frau s'ha construït la Crítica de la Razón Literaria.

M. Carme Rafecas recita els seus poemes a la UdL.

*RECITAL DE POESIA*

M. Carme Rafecas recita els seus poemes a la UdL. La presenta Rosa Fabregat


Dia: dijous, 22 de març de 2018
Hora: 19:00.
Lloc: Sala de Juntes del 2n pis (Facultat de Lletres, Campus del Rectorat),
plaça Víctor Siurana, 1. 25003, Lleida.

Organitza: Aula de Poesia Jordi Jové de la UdL.

Acte gratuït obert al públic fins omplir l'aforament de la sala.

Presentació del LLibre: Sangre seca

Dia: dimecres 21 de febrer de 2018.
Hora: 19:00h
Lloc: Sala de Juntes 2n pis (Facultat de Lletres, Campus del Rectorat), plaça Víctor Siurana, 1. 25003, Lleida.


Organitza:
Aula de Poesia Jordi Jové de la UdL.
Equip ICE de Llengua i Literatura castellanes de la UdL


Acte gratuït obert al públic fins omplir l'aforament de la sala.

Nuestras huellas en los textos: escribir y comunicarnos. Una reflexión metacognitiva sobre el momento de escribir.

A cura del Dr. Alejandro Gironde (Argentina)

- DATA: dimarts 30 de gener
- HORA: 10 h.
- LLOC: Sala de Juntes de la 2ª planta, edifici Rectorat

DESCRIPCIÓ: " La intención es realizar un taller interactivo breve -y abierto a todo el profesorado y estudiantes que lo deseen- de reflexión metacognitiva sobre el momento de escritura de cualquier tipo de textos. La propuesta es que todos salgamos con reflexiones y podamos compartir conocimientos y saberes. No se trata tanto de escribir tipologías textuales sino de reflexionar qué es lo que nos pasa en el momento de escribir.

TALLER: GLUPS! HOUSTON, TENEMOS UNA CLASE DE LENGUA

A càrrec d'Ángel Gallego (UAB) i Germán Cánovas (EIS, Sant Cugat del Vallès)

Dimecres, 20/12/2017
17.30h
Sala de Juntes del 2n pis
Edifici de Rectorat-Facultat de Lletres, UdL

Aquest taller té l'objectiu d'oferir eines al professorat per atansar les
classes de llengua a l'estudiantat i per facilitar-los-hi l'aprenentatge
de la llengua castellana.

Organitza:
Equip ICE de Llengua i Literatura castellanes de la UdL

Josep Espunyes recita els seus poemes a la Universitat de Lleida

Dia: dijous 14 de desembre de 2017.
Hora: 19:00h
Lloc: Sala Víctor Siurana (Facultat de Lletres, Campus del Rectorat), plaça Víctor Siurana, 1. 25003, Lleida.
Organitza: Aula de Poesia Jordi Jové de la UdL.
Acte gratuït obert al públic fins omplir l'aforament de la sala.

AMARAL recita poesia

Dia: dijous 23 de novembre de 2017
Hora: 18.30h
Lloc: Sala d’Actes del Rectorat. Edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida.
Organitza: Aula de Poesia Jordi Jové

Universitat i ciutat. Tot recordant Víctor Siurana (1945-1993)

Presentació del llibre: Universitat i ciutat. Tot recordant Víctor Siurana (1945-1993)

Dia: dimarts 21 de novembre de 2017
Hora: 11.30h
LLoc: Sala Víctor Siurana (2n pis). Edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida.

Teresa Guix, la Maseta (1816-1839) Una dona de tràgic destí

La Maseta, presnetació a Lleida 1
Foto d'Àngels Claramunt

Presentació del llibre: Teresa Guix, la Maseta (1816-1839). Una dona de tràgic destí

Dimarts, 7 de novembre de 2017, a les 19.00 hores
Sala de Juntes (3r pis). Edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida
Plaça de Víctor Siurana, 1. Lleida

Curs 2016-17

Velpister (Hans Peter Jensen)

Cola para genocidio

L’artista polifacètic Velpister va presentar a la UdL el seu darrer treball: Cola para genocidio (musicoplastidrama), una suite de piano interpretada en directe per l’artista al temps que recita poemes del seu darrer llibre acompanyant-los amb projecció d’imatges (cuadres i dibuixos de l’autor). Més informació: http://velpister.blogspot.com

Jo, Claudi

En el marc de la cloenda d'un curs de formació coordinat per la Dra. Teresa Quintillà (Catedràtica de Llatí de l'IES Guindàvols de Lleida) per a professorat de Clàssiques de Secundària i impartit pel Dr. Matías López López (Catedràtic de Filologia Llatina del Departament de Filologia Clàssica, Francesa i Hispànica de la Facultat de Lletres, UdL) sobre el tema Jo, Claudi (relacions entre novel·la històrica i adaptacions cinematogràfiques televisives de l'obra de Robert Graves), activitat que va tenir lloc a l'aula 1·16 de l' Edifici de Rectorat de la UdL des de novembre del 2016 fins a l'abril del 2017, el Sr. William Graves, Director de la Fundació Robert Graves a Deià (Mallorca) i fill de l'escriptor, va impartir una conferència -i va participar en una taula rodona- sobre el procés de creació de les novel·les de Robert Graves i sobre les circumstàncies històriques i personals que interfereixen en un procés creatiu d'aquesta mena (novel·les històriques inspirades en la historiografia antiga i que són adaptades al cinema o a la televisió).

Doctor Honoris Causa Humberto López Morales

Humberto López Morales, nascut a l'Havana el 1936, està considerat el màxim especialista del món hispànic en l'espanyol d'Amèrica. La seua vinculació amb la Universitat de Lleida es remunta al curs 1995-1996, quan va ser professor visitant impartint les assignatures de Sintaxi i Sociolingüística de la titulació de Filologia Hispànica.

Entre la seua producció científica, que supera els 200 títols i la quarantena de llibres, hi trobem obres dedicades a la lingüística aplicada, la didàctica de la llengua, la lexicologia, l'espanyol del Carib, la poesia cubana contemporània o els orígens del teatre medieval.

Director i fundador de la revista Lingüística, Humberto López Morales és president de la Societat Lingüística del Carib Hispà, president honorari de l'Associació de Lingüística i Filologia d'Amèrica Llatina, i secretari general de l'Associació d'Acadèmies de la Llengua Espanyola. Llicenciat a l'Havana i doctorat a Madrid, comença a impartir classes als Estats Units.

El 1973 obté la càtedra de la Facultat d'Humanitats a la Universitat de Puerto Rico, on crea un important Institut de Lingüística. Ha fet de professor visitant per Espanya i per Amèrica, i ha impartit conferències i cursos arreu del món.

Doctor honoris causa per diverses universitats espanyoles, ha estat distingit entre d'altres amb l'Ordre d'Alfons X el Savi o la medalla d'or de la Universitat de Costa Rica.

Entre els projectes internacionals als quals està vinculat destaca el VARILEX (Variació Lèxica de l'Espanyol al Món) que pretén analitzar la parla urbana i moderna del castellà. Actualment també està preparant el Diccionari Acadèmic d'Americanismes.

   Darrera modificació: