Descarregar Pdf

El viaje y otros asuntos. Relatos cortos 1, 2 y 3

El llibre que aquí presentem inicia una col·lecció de relats curts. Aquest primer volum conté la recopilació de les tres primeres edicions comentades, les del 2016, 2017 i 2018. El títol que li hem donat intenta recollir, en un de sol, els temes tractats entre les tres edicions; per això El viatge i altres assumptes. Amb la publicació d'aquest volum i els tres que segueixen fins a la sisena edició del certamen, volem contribuir a la celebració, el curs 2021-2022, del 50 Aniversari de la Implantació de la Titulació de Filologia Hispànica a Lleida, gràcies a la recuperació, a finals del segle XX, dels estudis universitaris a la nostra ciutat, que va perdre, després de la Guerra de Successió, la universitat més antiga fundada a la Corona d'Aragó, l'Estudi General de Lleida (1300-1717).

El viaje y otros asuntos. Relatos cortos 1, 2 y 3

El jardín. Relatos cortos 4

El IV Concurs de Relats Curts convocat pel Departament de Filologia Clàssica, Francesa i Hispànica de la Universitat de Lleida té com a tema EL JARDÍ, i, com a totes les convocatòries, el tema ens serveix de pretext per retre un homenatge. En aquesta ocasió per a Federico García Lorca, Impressions i paisatges. En aquesta primera obra, publicada el 1918, Lorca comparteix amb nosaltres aquells paisatges pels quals va viatjar i on va viure durant els viatges d'estudis, així com descripcions de jardins i uns textos meravellosos dedicats a Granada. A Impressions i paisatges, Lorca ens parla de la màgia dels jardins, i els compara amb una àmfora plena d'essències. Per això es va proposar als concursants situar el seu relat al seu jardí, aquest lloc idealitzat, màgic, real, ple d'olors, colors, records, experiències, i que deixessin escapar aquestes essències de què ens parla Federico García Lorca. Els relats que trobareu en aquest volum ens ofereixen una panòplia de tot allò que pot tancar un jardí, ens parlen de somnis, de records, de vivències, d'éssers estimats i d'éssers imaginaris.

El jardín. Relatos cortos 4

El mar. Relatos cortos 5

La V edició del Concurs de Relats Curts, corresponent a 2020, es va situar en el marc de la celebració del V centenari de la primera volta al món protagonitzada per Fernando de Magallanes i Juan Sebastián Elcano. Aprofitant aquest esdeveniment el tema triat per a aquest Concurs va ser “el mar”, “l'oceà”. Espais alhora de terror i de fascinació, de mort i de vida des de l'Antiguitat, però també espais per als somnis, inspiradors d'un gran nombre de fantasies, passions i aventures, espais susceptibles de convertir allò impossible en possible, allò irreal en real ... En definitiva, entorns en què esdevé possible la conciliació dels contraris. Un tema, doncs, molt ampli que, per una banda, permet ser abordat des d'una gamma molt extensa de sensibilitats i que de l'altra afavoreix la creativitat i l'originalitat. A tot això se suma el fet que el tema del mar, l'oceà, encara que és present en tota la literatura, emergeix amb particular freqüència en la ficció dels segles XX i XXI fins als nostres dies.

El mar. Relatos cortos 5

La soledad. Relatos cortos 6

Amb la soledat com a tema central, s'emmarca la convocatòria per al VI Concurs de Relats Curts, organitzat el curs 2020-2021 pel Departament de Filologia Clàssica, Francesa i Hispànica, amb el patrocini de la Facultat de Lletres, el Vicerectorat d'Estudiants de la Universitat de Lleida i el Vicerectorat dActivitats Culturals i Projecció. Aquesta convocatòria buscava recordar la narrativa d'Elena Quiroga en el marc de la celebració del centenari del seu naixement, però a més volia oferir un espai per, a partir de l'escriptura, repensar el significat de la solitud i la irrupció intempestiva en les experiències quotidianes de molts i moltes joves espanyols actualment, des d'escenaris que convocaven la solitud com a paisatge íntim, com a aïllament imposat o decantat, resultat de la incomunicació de l'ànima, però també com a il·luminació espiritual, com a descans mental, com a espai propi conquerit. Aquest volum està organitzat a partir de les diferents categories premiades i recull els relats guanyadors de les i els joves narradors que van respondre a la convocatòria amb diferents aproximacions al tema de la soledat: des de la vellesa, la ruptura, el dol i la pèrdua, fins a les infinites i productives possibilitats autoreflexives que permet la solitud per al creixement personal i l'empoderament, tot això a partir d'escriptures tant referencials com a fantàstiques i que experimenten amb els gèneres literaris narratius, epistolars i dramàtics.

La soledad. Relatos cortos 6

La nostalgia. Relatos cortos 7

Aquest volum és una recopilació dels originals premiats al VII Concurs de Relats Curts, organitzat el curs 2021-2022 pel Departament de Filologia Clàssica, Francesa i Hispànica, amb el patrocini de la Facultat de Lletres, el Vicerectorat d'Estudiants i Ocupabilitat i el Vicerectorat de Cultura i Extensió Universitària de la Universitat de Lleida. Aquesta convocatòria es va situar en el marc de la celebració del 50è aniversari de la implantació de la titulació de Filologia Hispànica als estudis universitaris de Lleida. En commemoració del dit esdeveniment, el tema escollit per a aquest concurs va ser “la nostàlgia”, amb la finalitat de pensar en el temps, la memòria i la projecció cap al futur tenint presents les experiències del recorregut d'aquests cinquanta anys. A més, la nostàlgia reforça el nostre sentiment de pertinença a un grup oa una cultura, sent així una valuosa eina per crear vincles amb els que ens van antecedir. Es tracta d'un tema que està molt en voga a l'era digital, ja que hi ha una creixent enyorança per l'autenticitat i la materialitat del passat, i les noves tecnologies es fan servir sovint per reviure aquest passat, dels jocs retro als filtres vintage de les càmeres dels nostres telèfons mòbils.

 La nostalgia. Relatos cortos 7

   Darrera modificació: