Curs 2020-21

LGBTI & Company

«LGBTI & Company» és una col·lecció universitària d’estudis de gènere i sobre la sexualitat. De caràcter interdisciplinari, ofereix títols al voltant dels discursos i de les representacions culturals de la diversitat. El seu objectiu és enfortir aquesta línia de recerca i lluitar per l'eradicació de les fòbies per orientació i identitat sexuals. Els volums podran publicar-se en català i/o en castellà. Els seus dos primers títols són Els estudis lèsbics, gais, trans i queer. Una introducció pràctica, de Rafael M. Mérida Jiménez, i Sexo sin ángeles. Tusquets Editores y «La sonrisa vertical», de Estrella Díaz Fernández. Al llarg del propers mesos veuran la llum volums d’especialistes procedents de molt diverses geografies.

 

SOBRE ELS DOS PRIMERS TÍTOLS:

Els estudis lèsbics, gais, trans i queer. Una introducció pràctica, de Rafael M. Mérida Jiménez, és un volum inusual en el panorama editorial en llengua catalana. La primera part dels seus continguts deriva de la docència universitària de l’autor en assignatures introductòries als estudis LGBTIQ+. Les dues primeres seccions corresponen a qüestions fonamentals per aproximar-se al seu contingut, car tracten llur naixement o la reflexió sobre una hipotètica identitat «homosexual», mentre que les posteriors, al voltant dels estudis de gènere, queer o trans, pretenen enriquir el pensament crític a través d’activitats pràctiques. La segona part d’aquest llibre és nodrida per diversos treballs sobre temes tractats a la primera o inspirats per les corrents teòriques i metodològiques que s’hi comenten. De la mateixa manera, són un tast de les múltiples possibilitats que ens hi ofereixen, des de les lleis medievals contra la sodomia fins les pedagogies queer, tot passant per Terenci Moix, Maria-Mercè Marçal o Paul B. Preciado.

El segon volum, d’Estrella Díaz Fernández (doctora en Filologia Hispànica i investigadora del Centre de recerca Àdhuc, de la Universitat de Barcelona), porta per títol Sexo sin ángeles. Tusquets Editores y «La sonrisa vertical». Aquesta col·lecció de narrativa eròtica, publicada per Tusquets Editores, va néixer l’any 1977, de la mà de Beatriz de Moura i del realitzador cinematogràfic Luis García Berlanga, amb un doble propòsit: rescatar un gènere literari fins aquell moment censurat per les lleis franquistes i apostar per la narrativa de joves autors. A partir de la convocatòria del Premi “La sonrisa vertical” (1979-2004) es van incorporar al catàleg escriptors espanyols i hispanoamericans que posteriorment aconseguirien un considerable prestigi, com ara Almudena Grandes i Eduardo Mendicutti. Aquest volum s’estructura en tres capítols per a oferir una anàlisi de la trajectòria de Tusquets Editores. El primer traça una biografia empresarial i literària. El segon capítol s’inicia amb la semblança de García Berlanga i ofereix un recorregut pels cent cinquanta-tres títols de la col·lecció. L’últim brinda una anàlisi dels cinquanta-cinc volums escrits en espanyol i català (ficcions publicades entre 1977 i 2014) que confirmen l’evolució de l’imaginari eròtic hispànic durant les últimes dècades.

 

Aquesta sèrie està dirigida per Rafael M. Mérida Jiménez, professor Serra Húnter de la Universitat de Lleida, especialista en literatures hispàniques i estudis de gènere. És docent en el Màster Interuniversitari en Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania (IIEDG) i en el Màster en Estudis de Gènere i Gestió de Polítiques d'Igualtat (UdL). Entre les seves aportacions, moltes d’elles pioneres al nostre país, poden citar-se les antologies Sexualidades transgresoras. Una antología de estudios “queer” (2002) i Manifiestos gays, lesbianos y queer. Testimonios de una lucha (1969-1994) (2009), així com les compilacions titulades Mujer y género en las letras hispánicas (2008), Minorías sexuales en España (1970-1995). Textos y representacions (2013), Masculinidades disidentes (2016) i Entre lo joto y lo macho (2019). Igualment, cal recordar les seves edicions sobre estudis trans: Memorias, identidades y experiencias trans: (in)visibilidades entre Argentina y España (2015), i Ocaña: voces, ecos y distorsiones (2018), juntament amb els assajos Cuerpos desordenados (2008) i Transbarcelonas. Cultura, género y sexualidad en la España del siglo XX (2016). A més, en els darrers anys, també ha publicat De vidas y virus: VIH/sida en las culturas hispánicas (2019) o Palabras para una tribu. El argot gay en Argentina, España y México (2020). És membre d’Àdhuc-Centre de Recerca Teoria, Gènere, Sexualitat (Universitat de Barcelona). Ha estat Investigador Principal de diversos projectes de recerca: el més recent es diu “Memorias de las masculinidades disidentes en España e Hispanoamérica”.

 

 

PRESENTACIÓN EN YOUTUBE:

https://www.youtube.com/watch?v=Twc-M0S15fU

 

EDICIONS I PUBLICACIONS DE LA UNIVERSITAT DE LLEIDA:

https://www.publicacions.udl.cat/producte/els-estudis-lesbics-gais-trans-i-queer-una-introduccio-practica/

https://www.publicacions.udl.cat/es/producte/sexo-sin-angeles-tusquets-editores-y-la-sonrisa-vertical/

“Tercer Congreso Internacional Género y sexualidad en las culturas hispánicas: memorias, espacios y disidencias”

“Tercer Congreso Internacional Género y sexualidad en las culturas hispánicas: memorias, espacios y disidencias”,que se celebrará en formato virtual en nuestra Universidad, del 12 al 16 de abril de 2021.

No es necesaria la inscripción previa, pues es un congreso abierto y gratuito. Al final del documento veréis los enlaces a través de los cuales podréis acceder, si resultara de vuestro interés.

Charlas inspiradoras: los surcos de la lingüística

Durant els propers mesos es faran una sèries de conferències amb l'intenció d'oferir als estudiants i persones interessades algunes perspectives sobre els diversos camins que la lingüística ha explorat per explicar el llenguatge i les seves aproximacions. Els "surcos" són l'empremta d'allò que ha transitat per camins i així és com a tals aproximacions han format part de la lingüística al llarg dels anys en què aquesta ha guanyat el seu estatus científic. Per aquest motiu les xerrades volen ser motiu d'inspiració per als i les estudiants interessats en aprofundir en els secrets del llenguatge, ja que els han d'introduir en aspectes que no poden tractar àmpliament a l'aula i que han de constituir un complement necessari per a la seva formació com a filòlegs i lingüistes.

Les persones interessades en assistir han de contactar amb la persona responsable de l'activitat la Dra. Neus Vila,

neus.vila@udl.cat

Beneficios de tractar la ambigüedad sintáctica en clase de lengua

Poden trobar la conferència i el material complementari premen aqui

Activitat organitzada per l'Equip ICE de Llengua i Literatura castellana

YoSoyElOtro conversa sobre: Afrofeminismos en el Caribe

El 18 de novembre, a les 22h es va dur a terme via zoom el conversatori "Afrofeminismos al Carib", organitzat amb la col·laboració del Departament de Filologia Clàssica, Francesa i Hispànica de la Universitat de Lleida.

Va participar l'escriptora porto-riquenya Yolanda Arroyo Pizarro, l'escriptor i performer dominicà, Johan Mikhaïl, i la investigadora cubana, Karo Moret Miranda.

L'esdeveniment ha estat coordinat i moderat per la professora de Filologia Hispànica, María Teresa Vera Rojas, en el marc del "I Cicle de converses sobre el Carib" organitzat per l'Associació Cultural YoSoyElOtro.

 

   Darrera modificació: